Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel
Składniki
lody słony karmel BRACIA KORAL
500 ml mleka
150 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
olej do smażenia
25 ml syropu klonowego
Wykonanie
Oryginalny przepis zakłada wykorzystanie lodów o smaku słony karmel BRACIA KORAL, jednak równie wybornie będą smakowały z lodami śmietankowymi, bakaliowymi, beza & malina czy brownie & karmel.
- W misce łączymy mleko z jajkiem i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.
- Na rozgrzany olej na patelni łyżką nakładamy ciasto na racuchy. Smażymy do momentu, aż racuchy nabiorą złotego koloru.
- Gorące racuchy odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Układamy na talerzach, podając je z lodami słony karmel, polane syropem klonowym.