Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami
Składniki
Lody czekoladowe z czekoladą belgijską BRACIA KORAL
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
1 szklanka mleka
garść borówek
różnokolorowe mini marchewki
5 łyżek masła klarowanego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Jeśli masz w domu gofrownicę, przyrządzisz niecodzienne wykwintne gofry z lodami czekoladowymi z czekoladą belgijską BRACIA KORAL.
- Do wysokiego naczynia wbijamy dwa jajka o temperaturze pokojowej. Dodajemy mleko i ubijamy całość na gładką, lejącą piankę. W momencie, gdy pianka stanie się jaśniejsza, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Do gotowej masy powoli dosypujemy mąki, ciągle mieszając, tak, aby nie dopuścić do powstania grudek. Ciasto na gofry ma nietypową konsystencję – aby wypieki były kruche i zwarte, masa powinna być gęstsza niż standardowe ciasto naleśnikowe.
- Na patelni roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta, aby gofry dobrze odklejały się od gofrownicy. Do masy dodajemy również całe borówki. Część masła zostawiamy na patelni, gdyż będziemy smażyć na niej marchewkę.
- Myjemy i obieramy marchewki, tniemy je w paski. Następnie układamy je na patelni z rozgrzanym masłem.
- Rozgrzewamy gofrownicę przez ok. 5 min., po czym wylewamy na nią odrobinę ciasta. Smażymy gofry. Powinny być złociste i mieć chrupiący smak.
- Gotowe gofry przecinamy na trójkąty. Układamy je na płaskim talerzu. Na gofry nakładamy skarmelizowaną marchewkę, a całość obsypujemy owocami borówki amerykańskiej oraz dodajemy lody czekoladowe BRACIA KORAL.