Makowiec na ciepło z lodami
Składniki
lody caffe latte BRACIA KORAL
150 g mąki pszennej
150 g suchego maku
150 g drobnego cukru
4 jajka
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie
Keks makowy w wersji z lodami. Dużo łatwiejszy do przyrządzenia i równie pyszny jak makowiec.
- Roztapiamy w garnku masło.
- Ubijamy jajka z cukrem, aż zmienią swój kolor na jaśniejszy i zwiększą objętość.
- Do jajek dodajemy roztopione masło, a następnie – porcjami – mąkę, mak, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Całość mieszamy aż do całkowitego połączenia składników. Następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i pieczemy przez ok. 50 minut.