Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą
Składniki
Lody BRACIA KORAL śmietankowe z ciasteczkami
4 kromki chałki
200 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 jabłka
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki miodu
Wykonanie
Wykwintne grzanki z chałki z lodami śmietankowymi z ciasteczkami. Pełne słodkości!
- Do miski z mlekiem wbijamy jajka, dodajemy miód i dokładnie mieszamy tak, by powstała jednolita masa.
- Na patelni roztapiamy masło. Pokrojoną chałkę namaczamy w przygotowanej masie i układamy na patelni. Smażymy, aż się ładnie zarumienią.
- W międzyczasie usuwamy gniazda nasienne z jabłek, bez usuwania skórek. Kroimy jabłka w drobną kosteczkę. Mieszamy jabłka z naturalnym, płynnym miodem.
- W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem śmietanki 30%, czyli do garnka wlewamy odrobinę wody, na wierzch kładziemy miskę lub naczynie z czekoladą w taki sposób, by naczynie nie dotykało wody, a czekolada roztapiała się pod wpływem pary.
- Chałkę wykładamy na płaski talerz, na wierzch kładziemy jabłka, następnie wykładamy gałki lodów śmietankowych z ciasteczkami BRACIA KORAL. Całość polewamy roztopioną czekoladą.