Crumble z jabłkami i lodami
Składniki
lody tiramisu BRACIA KORAL
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
100 g płatków migdałowych
Kruszonka:
1 kg jabłek LIGOL
300 g mąki pszennej
200 g mielonych migdałów
200 g drobnego cukru do wypieków
200 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie
Crumble to popularne ciasto z kruszonką. W naszej wersji – oczywiście z lodami: śmietankowymi, bakaliowymi, czekoladowymi, caffe latte lub brownie & karmel
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- W misce łączymy: mąkę pszenną, mielone migdały, cukier oraz masło. Szybkimi, energicznymi ruchami wyrabiamy ciasto, tak aby konsystencją przypominało mokry piasek.
- Łączymy jabłka z cynamonem i brązowym cukrem. Mieszamy i przekładamy do do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch ciasta posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi.
- Wkładamy naczynie z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ i pieczemy przez około 35 min.
- Jabłkowe Crumble serwujemy z lodami BRACIA KORAL.