Crumble z jabłkami i lodami

Składniki

lody tiramisu BRACIA KORAL

100 g brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

100 g płatków migdałowych

Kruszonka:

1 kg jabłek LIGOL

300 g mąki pszennej

200 g mielonych migdałów

200 g drobnego cukru do wypieków

200 g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie

Crumble to popularne ciasto z kruszonką. W naszej wersji – oczywiście z lodami: śmietankowymi, bakaliowymi, czekoladowymi, caffe latte lub brownie & karmel



  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

  2. W misce łączymy: mąkę pszenną, mielone migdały, cukier oraz masło. Szybkimi, energicznymi ruchami wyrabiamy ciasto, tak aby konsystencją przypominało mokry piasek.

  3. Łączymy jabłka z cynamonem i brązowym cukrem. Mieszamy i przekładamy do do naczynia żaroodpornego.

  4. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi.

  5. Wkładamy naczynie z ciastem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ i pieczemy przez około 35 min.

  6. Jabłkowe Crumble serwujemy z lodami BRACIA KORAL.


Użyte lody

lody śmietankowe BRACIA KORAL

Lodowe inspiracje

ZOBACZ INNE DESERY

Mus z orzechów włoskich

Pieczone marchewki z sorbetem

Lody z wykwintną nutą słonecznika

Tosty francuskie z chałki z lodami, jabłkami i czekoladą

Gofry z karmelizowaną marchewką, lodami i borówkami

Korzenne gruszki w czekoladzie z lodami truskawkowymi

Crumble z jabłkami i lodami

Racuchy z syropem klonowym i lodami słony karmel

Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi

Makowiec na ciepło z lodami

Next