Lody z wykwintną nutą słonecznika
Składniki
Lody waniliowe BRACIA KORAL
1 kg świeżych moreli
200 g słonecznika bez skorupek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
świeża melisa
4 łyżki syropu z czarnego bzu
Wykonanie
Niecodzienny deser z pudrem ze słonecznika, wybornie smakujący z lodami waniliowymi lub lodami śmietankowymi BRACIA KORAL.
- Z umytych owoców moreli usuwamy pestki.
- Przygotowujemy mus. Do blendera dodajemy śmietanę i – stopniowo – wydrylowane morele. Blendujemy aż do jednolitej, gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy syrop z czarnego bzu i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Przygotowujemy puder z pestek łuskanego słonecznika. W tym celu dokładnie blendujemy słonecznik do uzyskania pudrowej konsystencji, wykorzystując do tego przystawkę (pojemnik) do blendera.
- Wykładamy w artystyczny sposób na talerzyki mus morelowy, a następnie lody. Posypujemy pudrem ze słonecznika.