Naleśniki z serem i lodami truskawkowymi
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
400 g rozgniecionych malin
1/4 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki masła
300 g twarogu tłustego
sorbet truskawkowy BRACIA KORAL
Wykonanie
Letni obiad na słodko. Naleśniki można podawać nie tylko z sorbetem truskawkowy, ale również z lodami truskawkowymi BRACIA KORAL.
- Przygotowujemy ciasto na naleśniki: do dużej metalowej miski wlewamy mleko i wodę, wbijamy jajka. Następnie, stopniowo, dosypujemy cukier i mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, po czym dodajemy je do masy naleśnikowej. Następnie do gotowego ciasta dodajemy rozgniecione maliny.
- Mieszamy twaróg z odrobiną cukru.
- Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Usmażone naleśniki nadziewamy twarogiem i przekrawamy je na pół.
- Układamy naleśniki na talerzu. Podajemy je z sorbetem truskawkowym lub lodami truskawkowymi BRACIA KORAL.